Στο Ηρώδειο η «Κάρμεν» του Σάουρα

Δημοσιεύτηκε την 21 August 2013 | Νεα

Ο διάσημος Ισπανός σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα έρχεται στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο με την «Κάρμεν» του Μπιζέ, την πλέον πολυαναμενόμενη παράσταση του καλοκαιριού, στην οποία συνυπογράφει με τον Αντόνιο Γκάντες (1936-2004) τη χορογραφία, το φωτισμό και την προσαρμογή του σεναρίου 30 χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Παρίσι.

Μια σύγχρονη, περισσότερο χορευτική εκδοχή, με κύριο στοιχείο την ερωτική πλάνη και το πάθος, που θα συνοδευτεί στο δεύτερο μέρος από το «Μπολερό» του Ραβέλ σε μια χορευτική εκτέλεση του Σέρχιο Μπερνάλ.

Ο Αντόνιο Γκάντες υπήρξε ένας πολύ μεγάλος χορευτής και χορογράφος, και πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας. Μεταξύ των μεγάλων συνεργασιών του συγκαταλέγεται και αυτή με τον διάσημο σκηνοθέτη Σάουρα, με τον οποίο κινηματογράφησε το «Ματωμένο Γάμο», για να ακολουθήσει η «Κάρμεν» το 1983.

Η τεράστια επιτυχία της ταινίας οδήγησε τους δύο καλλιτέχνες να τη μεταφέρουν στη σκηνή ως μουσική, χορευτική και ταυτόχρονα θεατρική παράσταση. Το συγκρότημα του Γκάντες σήμερα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Στέλλα Αραούζο, έχει πολλά από τα παλαιά μέλη που συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και νέους, πολύ ταλαντούχους καλλιτέχνες, που διατηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές και την πορεία που εκείνος χάραξε με το μεγάλο ταλέντο και τη βαθιά γνώση του.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή παράσταση που ενέταξε το φλαμένκο, ένα είδος χορού που πριν από 30 χρόνια θεωρούνταν απλώς παραδοσιακός, στις μεγαλύτερες παγκόσμιες σκηνές χορού. Ο Αντόνιο Γκάντες σημείωνε ότι «η Κάρμεν δεν υπήρξε στη ζωή της ούτε σατανική γυναίκα ούτε δολοφόνος των ανδρών, αλλά μια τίμια, ειλικρινής και ελεύθερη γυναίκα, η οποία όταν αγαπούσε το έλεγε και όταν έπαυε να αγαπά επίσης το ομολογούσε με θάρρος και παρρησία». Γι’ αυτό και συνεργάστηκε με τον Σάουρα, «αποκαθιστώντας» την προσωπικότητα της ηρωίδας. Στην παράσταση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ισπανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, συμμετέχουν 4 χορευτές σολίστ, 25 χορευτές, 5 τραγουδιστές και 2 μουσικοί-κιθαρίστες.

Στο δεύτερο μέρος ο Σέρχιο Μπερνάλ, συνοδευόμενος από τη μαγευτική μουσική του «Μπολερό», σε χορογραφία του Π. Ποζο, θα δώσει ένα ρεσιτάλ επιδεξιότητας και ισπανικού πάθους. Εργο που γράφτηκε για μπαλέτο το 1928, κατόπιν παραγγελίας της Ρωσίδας μπαλαρίνας Ιντα Ρουμπινστάιν, αλλά έγινε γνωστό από τις ορχηστρικές του εκτελέσεις, το «Μπολερό», αν και δεν χαρακτηρίζεται ως το κορυφαίο έργο του Ραβέλ, υπήρξε αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές. Ο Ισπανός χορευτής, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς παγκοσμίως ως «ο Νουρέγεφ του ισπανικού χορού», ενώ η μεγαλύτερη διάκριση ήρθε την περασμένη χρονιά με το βραβείο καλύτερου νέου χορευτή παγκοσμίως.

Σχολιάστε εδώ!

σχόλια

Comments are closed.