2.500 θησαυροί του Χέμινγουεϊ στο διαδίκτυο

Δημοσιεύτηκε την 22 February 2014 | Ενδιαφέροντα
Το τηλεγράφημα που τον ενημερώνει ότι κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954 και το διαβατήριό του

Πάνω από 2.500 σκαναρισμένα αντικείμενα που ανήκαν στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ανάμεσά τους αποδείξεις από μπαρ, τηλεγραφήματα, διαβατήρια, αλλά και συνταγές για χάμπουργκερ είναι πλέον διαθέσιμα στο Διαδίκτυο από την Προεδρική Βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι.

Τα κειμήλια του Χέμινγουεϊ κρύβουν εκπλήξεις και αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές του μεγάλου συγγραφέα και πολιτικοποιημένου χρονικογράφου που βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή των ιστορικών γεγονότων, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί και η ιστορία της μεταφοράς τους από την Κούβα στην Αμερική, που ξεκινά το 1960 παρά την κρίση μεταξύ των δύο χωρών που είχε προκαλέσει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

Τα έγγραφα και τα αντικείμενα αυτά που «ταξιδεύουν» μέσω του Ίντερνετ για πρώτη φορά έξω από την Κούβα, είναι μέρος της τεράστιας συλλογής του ιδρύματος JFK, που αποτελείται από περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες, λευκώματα της μητέρας του, 2.500 επιστολές που γράφτηκαν από τον Χέμινγουεϊ, 7.500 που έλαβε καθώς και από έργα ζωγραφικής που είχε στη συλλογή του αλλά και σπάνιες χειρόγραφες εκδοχές των μυθιστορημάτων του πριν τη διόρθωση.

Ανάμεσά τους βρίσκεται μία άδεια οπλοκατοχής με ισχύ στην Κούβα, εισιτήρια από ταυρομαχίες, η άδεια αυτοκινήτου μιας Plymouth του 1941, ένα σημειωματάριο με παρατηρήσεις για τους τυφώνες αλλά και ένα τηλεγράφημα του 1954 με το οποίο ειδοποιείται από τον Dr. Anders Osterling της Σουηδικής Ακαδημίας πως κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ερωτάται αν θα παρευρεθεί στην τελετή της Στοκχόλμης για να παραλάβει το βραβείο «από τα χέρια του βασιλιά».

Σχολιάστε εδώ!

σχόλια

Comments are closed.